healthyplate-patatas_bravas

Patatas bravas

Hiszpanie tak jak Polacy dużo spożywają ziemniaków. Patats bravas to hiszpańska wersja frytek, ale moim zdaniem o wiele smaczniejsza. Mimo tego, że ziemniaki tak jak i frytki smaży się w głębokim tłuszczu i podaje z sosem, to ze względu na moje umiłowanie do Hiszpanii i ziemniaków czuje się niezwykle zdrowa po zjedzeniu tego dania.

Oczywiście, gdyby to stanowiło podstawę mojej diety moja miłość przerodziłaby się w otyłość, ale raz na jakiś czas, do karnawałowej imprezy zdecydowanie polecam.
Danie jest proste, z minimalną ilością składników i nie może nie wyjść. Do dania potrzebujesz rosołu z kurczaka, co oczywiście należy przygotować wcześniej. Polecam ugotowanie sporej ilości rosołu, zamrożenie go i potem jest jak znalazł, bo często w przepisach bulion jest niezbędny.

Gdybyś wybierał bądź wybierała się do Madrytu koniecznie zjedz Patatas bavas w Las Bravas przy Pasaje de Matheu i porównaj je z moim przepisem. Poniższy przepis daje sobie całkiem dobrze radę z tymi przygotowanymi przez madrileño.

Składniki,
na jedną porcję, czas przygotowania: około 30 min.:

  • 3 duże ziemniaki, lub 6 mniejszych,
  • przyprawy: łyżeczkę ostrej papryki (najlepiej wędzoną hiszpańską przyprawę), szczypta soli,
  • 1 dużą cebulę,
  • 50 g. mąki,
  • 1 litr rosołu z kurczaka,
  • olej do smażenia.
  • opcjonalnie: garść orzeszków pinii.

patas bravas

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i wypłucz.
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż do zrumienienia i dodaj łyżeczkę papryki. Zmniejsz ogień.
  3. Dodaj mąkę i rosół, dobrze wymieszaj. Sos chwilę duś na patelni na niewielkim ogniu, dodaj sól do smaku.
  4. W międzyczasie obierz ziemniaki. Aby wyszły kwadraty należy odkroić ziemniaka z każdej strony (odkroić wypukłe kawałki) i pokroić na w miarę równe części.
  5. Rozgrzej patelnię, wlej sporo oleju (tak jak do frytek) i smaż ziemniaki.
  6. Zblenduj sos na gładką masę.
  7. Gdy ziemniaki porządnie się zarumienią wyłóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki podaj na talerzu i maczaj w sosie. Ziemniaki możesz również posypać zrumienionymi wcześniej na patelni orzeszkami pinii.