Ośmiornica z salsą mango – awokado

Kontynuując hiszpański klimat dziś na obiad polecam ośmiornicę z salsą mango i awokado. Obiad lekki, orzeźwiający, idealny na lato.

Mięso ośmiornicy staje się w Polsce, ku mojej radości, coraz bardziej popularne i przynajmniej w Warszawie można je stosunkowo łatwo kupić. Jej mięso jest delikatne, mięsiste, kruche i przywołuje mi dobre wspomnienia z podróży po Hiszpanii. Do tego ma cudowny, pobudzający zmysły kolor. Wraz z soczystym mango i dojrzałym awokado komponuje się znakomicie. Palce lizać!

Składniki:
dla 2 osób, choć salsy wyjdzie ciut więcej (obiecuję, nie zmarnuje się! To co zostanie zjesz jeszcze tego samego dnia);
czas przygotowania: około 45 min. gotowanie ośmiornicy, w tym ok. 10 min. na przygotowanie salsy. Pamiętaj aby zamrozić mięso przed przygotowaniem:

  • 1 cała ośmiornica,
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina,
  • 1 czosnek,
  • oliwa.

Składniki na salsę:

  • 2 dojrzałe mango,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 cytryna,
  • 1 limonka,
  • garść świeżej kolendry,
  • sól, pieprz,
  • świeża papryczka chili (opcjonalnie).

Dodatkowo do podania:
upieczone lub ugotowane ziemniaki, pomidor.

W zależności od wielkości ośmiornicy gotuj ją od ok. 45 min. do godziny. Zawsze sprawdzam czy jest już wystarczająco miękka przez delikatne ukucie widelcem jej głowy. Staram się obchodzić z mięsem bardzo delikatnie, gdyż po przekrojeniu szybko traci soki.

 

Przygotowanie:
Potrzebujesz blendera i głęboki garnek.

  1. Ośmiornicę wypłucz pod bieżącą wodą, oczyść (najczęściej zakupisz już oczyszczoną), usuń z niej dziób (który znajduje się w środkowej części, pod spodem głowy).
  2. Aby mięso skruszało zamroź je przynajmniej na dobę przed przygotowaniem,
  3. Przed gotowaniem rozmróź ośmiornicę,
  4.  Pokryj dno garnka oliwą i zeszklij pokrojony w kosteczkę czosnek,
  5. Wrzuć całą ośmiornicę do garnka. Chwilę podsmaż na oliwie z czosnkiem (do 2 minut wystarczy, aż zauważysz, że mięso zaczyna zmieniać kolor),
  6. Dodaj szklankę wina, przykryj mięso i na wolnym ogniu gotuj ok. 45 min. do godziny (w zależności od wielkości mięsa).
  7. Przez ten czas przygotuj salsę i np.ugotuj ziemniaki (jeżeli podajesz),
  8. Po ugotowaniu wyjmij ośmiornicę i daj jej chwilkę „odpocząć”. Tak samo jak to robisz przy steku.

Przygotowanie salsy:
Ważne aby mango i awokado były dojrzałe.

  1. Obierz mango i zblenduj (nie musi być na drobną miazgę),
  2. Obierz awokado, wyjmij pestkę, pokrój w plasterki i dodaj do przygotowanej pulpy mango,
  3. Dodaj startą skórkę z limonki,
  4. Dodaj wyciśnięty sok z całej limonki i całej cytryny,
  5. Poszatkuj kolendrę i dodaj do całości,
  6. Salsę posól i popieprz wedle uznania.
  7. Jeżeli lubisz pikantne smaki dodaj odrobinę posiekanej papryczki chili.

Proste i pyszne prawda?