Omlet hiszpański – tortilla española

Jest to rodzaj grubego omletu na bazie ziemniaków i jaj. Poniżej przepis na klasyczną tortillę, ulubioną potrawę Sancho Pansy.

Do omletu można dodać różne dodatki od warzyw przez mięso pamiętając aby proporcja wykorzystywanych dodatków była podobna do ilości użytych jaj. Tortillę española można podać na gorąco, ciepło i zimno, ale nie z lodówki. Jako danie główne, albo w formie tapa (przekąski).

Składniki,
Na 2 (jako danie) lub 3 osoby (jako przekąska), czas przygotowania: około 50 minut:

  1. 3 średnie ziemniaki,
  2. 5 jajek,
  3. 1 cebula,
  4.  sól, pieprz,
  5. około 8-10 łyżek oleju do smażenia ziemniaków i cebuli i 4 łyżki do smażenia omletu.

healthyplate-tortilla_espanola_profukt

Przygotowanie,

  1. Ziemniaka pokrój na pół, następnie znowu na pół i pokrój w plasterki w poprzek (wzdłuż krótszej części ziemniaka, na cienkie plasterki). Tak jak na zdjęciu powyżej.
  2.  Cebulę pokrój na pół i w poprzek na cienkie plasterki.
  3. Ziemniaki smaż 5 minut i dodaj cebulę i smaż około 15-20 minut.
  4. Weź  sitko i wyjmij na sitko ziemniaki i cebulę. Niech chwilę się ostudzą.
  5. W osobnej misce rozbij i wymieszaj jajka.
  6. Do miski z jajkami włóż ostudzone ziemniaki z cebulą, wymieszaj.
  7. Na bardzo ciepłą, naoliwioną patelnię wrzuć miksturę. Mieszaj patelnią dosyć silnie na boki,  można lekko podrzucić omlet, następnie zatocz kółka patelnią aby uformować omlet w koło. Łopatką odklej od brzegów omlet.
  • Agnieszka B.

    Uwielbiam omlety! Musze wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam 🙂 Aga B.

    • HealthyPlate

      w takim razie czekam na informację, czy smakowało 🙂