Małże brzytwy – czyli navajas – najlepsze z najlepszych

Małże brzytwy, okładniczki lub po hiszpańsku navajas. Kocham, kocham, kocham i dlatego tak bardzo cieszę się, że przepis został doceniony również przez Magazyn Kuchnia

Myślałam o nich nieprzerwanie odkąd delektowałam się ich smakiem w Cafe Bar Mercado Atarazanas w Máladze. Znane są nie tylko w  Hiszpanii, ale również w innych krajach śródziemnomorskich, między innymi w Portugalii i stąd właśnie te z niniejszego przepisu pochodzą i UWAGA można je dostać świeżuteńkie prosto z Portugalii, w Warszawie!

Ich mięso jest kremowobiałe i kruche pod warunkiem, że nie przesadzimy ze smażeniem i nie zamieni się w gąbkę.

Składniki,
dla 4 osób, czas przygotowania: 10 minut:

  • kg małży navajas hiszpańskich bądź portugalskich
  • olej do smażenia
  • 20 gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz.

healthyplate-navajas02

Przygotowanie pesto pietruszkowowego:

  1. Nasiona słonecznika upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Cały czas mieszaj pilnując, aby nasiona się nie przypaliły. Po około 5 minutach, jak tylko słonecznik się zarumieni zdejmij go z patelni.
  2. Do blendera wrzuć uprażonego wcześniej słonecznika, natkę pietruszki, czosnek, oliwę, sok z cytryny, dopraw wszystko solą i pieprzem i blenduj na masę.

Przygotowanie navajas:

  1. Na rozgrzaną i naoliwioną patelnię wrzuć navajas i smaż do około 2-3 minut z każdej strony, do czasu aż małże się otworzą i zarumienią. Na koniec posól i popieprz.
  2. Podaj gęsto polane wspaniałym pesto pietruszkowym.

¡Buen provecho! Smacznego!

  • karmel-itka.blogspot.com

    pierwszy raz się z takimi spotykam -czuję się zaintrygowana i chciałabym móc je od razu, teraz zaraz skosztować 😉

    • HealthyPlate

      warto sobie trochę trudu zadać i ich poszukać. Jeśli jesteś z Warszawy mogę Ci napisać gdzie je znaleźć 🙂

  • Om nom nom nom nom, najlepsze!

    • HealthyPlate

      lepiej bym tego nie ujęła 🙂

  • kamyk

    Było by miło, gdyby dbałość o kuchnię dorównywała dbałości o język.
    >>Do blendera wrzuć uprażonego wcześniej słonecznika…<<
    Nie!
    Do blendera wrzuć uprażony wcześniej słonecznik.
    Słonecznik to nie jest ktoś, tylko coś!
    A w ogóle, przepis przemawia mi do wyobraźni. Wykorzystam w najbliższych dniach.