Makaron z kałamarnicy z kurkami

Pyszna mięsista, nie dająca się ujarzmić (mimo wielu prób uprawy) piękna, smukła i o cudownie złocistej barwie dzika kurka. Między innymi dlatego jest tak pożądana bez względu na cenę, gdyż sezon na nią jest krótki, a mrożona nie równa się świeżej, zerwanej prosto z lasu, o zapachu ziemi i drzew. Kurkę należy smażyć krótko, aby pozostała chrupiąca, zbyt długa obróbka termiczna spowoduje, że stanie się gumowata i gorzka w smaku. Najlepsza jest smażona krótko w małej ilości oleju, masła czy w śmietanie. Wyborna jest również krótko smażona na oleju z dodatkiem świeżej salsy pomidorowej.

Składniki,
dla 4 osób, czas przygotowania: 30 min. + około 40 min. duszenie:

  • 10 dużych i dojrzałych pomidorów,
  • opakowanie czarnego makaronu,
  • 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 40 sztuk świeżych kurek,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz, olej, pół cytryny.czarny makaron z kurkami_healthy_plate_V

 

Przygotowanie:

  1. Do garnka włóż umyte i pokrojone na kawałeczki pomidory. Możesz wcześniej je sparzyć i pozbyć się skórek. Ja w sezonie i będąc w posiadaniu najlepszych pomidorów jakie kiedykolwiek jadłam przygotowuję sos razem ze skórkami. Pomidory gotuj na małym ogniu, bez pokrywy.
  2. Cebulę pokrój na drobne kawałeczki, podsmaż na oleju, po 5 minutach dodaj pokrojony drobno czosnek i smaż jeszcze przez około 3 minuty mieszając co chwilę. Dodaj do pomidorów.
  3. Zalej pomidory szklanką wina i duś pod pokrywą, na wolnym ogniu, około 30-40 min, mieszając co jakiś czas.
  4. Do gotującej się wody włóż makaron. Gotuj 9-11 min.
  5. Kurki opłucz pod bieżącą wodą, oczyść przy pomocy szczoteczki.
  6. Na patelni rozgrzej masło, pokrój w kosteczkę cebulę, podsmaż ją, po 3 minutach dodaj kurki, delikatnie skrop je sokiem z cytryny, posól, smaż około 10 minut.
  7. Na talerz wyłóż kolejno makaron, sos pomidorowy i kurki. Smacznego!