Makaron z cukinii

Mniej kalorycznego, zdrowszego i lekkiego makaronu chyba nie można sobie wyobrazić.
Idealny przepis na obiad w upalne dni. Można jeść na ciepło, na zimno również smakuje rewelacyjnie.

Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem w kuchni, ponieważ jest bardzo wszechstronna w zastosowaniu. W Polsce robi karierę od jakichś 30 lat, natomiast w krajach śródziemnomorskich o wiele dłużej.

Najbardziej delikatna w smaku jest młoda cukinia. Odważę się napisać, że można ją podawać do wszystkiego ze względu na neutralność i tolerancję smaku.

Na rynku obecnie możemy wybierać z podłużnych cukinii ciemnozielonych, jasnozielonych i żółtych, które nie różnią się pod względem zastosowania i smaku. Chyba, że wśród jasnozielonych traficie na podłużną cukinię z Turcji. Ta odmiana zawiera znacznie mniej wody, w związku z tym jest twardsza.

Składniki,
Dla 2 osób, czas przygotowania: 30 min:

  • 2 cukinie,
  • opakowanie zielonych szparagów,
  • pomidorki koktajlowe,
  • garść blanszowanych migdałów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebulka zielona,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • około łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, obierz ze skóry,
  2. Następnie obieraczką do warzyw obieraj warzywo tak, aby otrzymać paski (mniej więcej 1-1,5 cm szerokie), obierz jeden pasek, przekręć cukinię obierz drugi itd., chodzi o to, aby przekręcać warzywo, aby paski były jednakowej grubości,
  3. Na desce do krojenia przepuść przez praskę ząbek poszatkuj na niej wcześniej umytą cebulkę,
  4. Wysyp migdały i również pokrój je drobno (ale nie na „wiór”),
  5. Umyj szparagi i ułam brązowawe końce,
  6. Do zagotowanej wody włóż pionowo szparagi (tak aby nie były całe zanurzone w wodzie, końce powinny wystawać). Gotuj je dosłownie 7-10 minut, aby były al dente,
  7. W międzyczasie przekrój wzdłuż i wszerz pomidorki do dekoracji,
  8. Gdy szparagi są już zrobione zahartuj je zimną wodą, aby nie straciły pięknego koloru i pokrój na kawałki (wielkość według uznania),
  9. Zagotuj wodę, szczyptę posól i wrzuć makaron z cukinii, gotuj około 5 minut, cukinia również powinna być al. dente, nie może być rozgotowana,
  10. Na talerzu wyłóż makaron, posyp go mieszanką czosnku, cebuli i migdałów, następnie połóż szparagi i pomidorki, przed podaniem popieprz, skrop wszystko cytryną, i oliwą z oliwek.