Makaron z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym

Chodzenie w lipcu na bazar to czysta przyjemność! Stoiska uginają się pod ilością jędrnych warzyw i soczystych owoców. Tym razem skusiłam na cukinię! Rodzajów jest ich co najmniej kilka  – podłużne, owalne, w różnych kolorach, mniej lub bardziej nakrapiane.

Między żółtą, a zieloną podłużną cukinią nie zauważyłam większej różnicy w smaku. Te owalne, o jasnym odcieniu zieleni wydają się być bardziej mięsiste.

_MG_5419

 

Poniższy przepis jest idealny dla osób na diecie beztłuszczowej. Można dodać oliwę do sosu, ale poniższa wersja jest bez jej dodatku.

Składniki:
dla 2óch osób, czas przygotowania 10 min.+30 min. gotowanie sosu + 40 min. pieczenie papryki:

  • 1 podłużna cukinia,
  • 4 pomidory,
  • 3 czerwone papryki,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki tymianku.
  • sól, pieprz._MG_5463

 

Przygotowanie:
potrzebujesz 2 garnki:

  1. Cukinię obierz ze skóry. Następnie obieraczką do warzyw obieraj warzywo tak, aby otrzymać paski (mniej więcej 1-1,5 cm szerokie), obierz jeden pasek, przekręć cukinię obierz drugi itd., chodzi o to, aby przekręcać warzywo, aby paski były jednakowej grubości.
  2. Papryki przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych i włóż do nagrzanego na 250 stopni piekarnika na około 30-40 min (piecz do czasu aż skórka ściemnieje).
  3. Pomidory sparz i obierz ze skóry, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, dołóż do pomidorów.
  5. Czosnek wyciśnij przez praskę, dołóż do pozostałych składników.
  6. Pozbądź się skórki z papryki, pokrój ją w kostkę.
  7. Warzywny sos gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 20 min., ostatnie 10 min. bez przykrycia, aby się trochę zredukował.
  8. Do gotującej, osolonej wody wrzuć makaron z cukinii i gotuj do 6 min. Ważne jest, aby nie przegotować cukinii. Powinna być al dente.
  9. Cukinię przecedź.
  10. Sos zblenduj, dodaj gałązki tymianku, sól i pieprz.

Smacznego!

  • gina21

    wspaniała potrawa