wołowina z czarnym makaronem

Makaron czarny z wołowiną

Wołowinę podaję z makaronem z czarnego ryżu. Stanowi on dobrą alternatywę dla tych, którzy lubią zmiany :-). Czarny makaron którego użyłam, to makaron w 60% z mąki z ryżu czarnego i mąki z ryżu brązowego oraz wody. Smakuje podobnie do spaghetti, ale jest słodszy i lżejszy.
Do tego podaję chudą wołowinę. Na zdjęciu widać długie, hiszpańskie papryki, ale z powodzeniem można kupić słodką paprykę dostępną w „pierwszym” warzywniaku.

Składniki,
porcja na 3 osoby, czas marynowania wołowiny: 1-2 godz., czas przygotowania: 20 min.:

  • 0,5 kg mięsa wołowego,
  • makaron z czarnego ryżu,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół żółtej lub pomarańczowej,
  • 1 sztuka trawy cytrynowej lub łyżeczka startej skórki z limonki,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki czerwonego curry,
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego.
  • do marynaty –sól, pieprz, suszona mięta, 2 łyżki sosu sojowego.

wołowina z czarnym makaronem - produkty

Przygotowanie:

  1. Wołowinę pokrój w kostkę, oczyść z tłuszczu i zamarynuj, odstaw na 1-2 godziny.
  2. Pokrój papryki, podduś około 2-3 minuty na patelni.
  3. Następnie wyjmij z patelni papryki i wrzuć mięso. Smaż na dość dużym ogniu.
  4. Po 2-3 minutach dodaj czosnek, pokrojoną drobno trawę cytrynową lub skórkę z limonki, curry, mleczko kokosowe (wlać tyle, aby zrobił się sos, a nie zupa).
  5. W międzyczasie zagotuj wodę i do zagotowanej włóż na 4 minuty makaron.
  6. Mięso smaż na dość dużym ogniu, jak tylko sprawdzisz widelcem, że w środku jest usmażone zdejmij z ognia.
  7. Makaron odcedź i danie wyłóż na talerze. Możesz dodać makaron do patelni mieszając z sosem i dopiero potem wyłożyć na talerz, lub osobno polewając sosem. Sos jest przepyszny, więc rekomenduję opcję 1.

 

  • Agaton

    łałć – muszę spróbować to zrobić! Śliczne zdjęcia produktów!

    • Magda P.

      Genialnie to wygląda! :-DDDDD

  • gina21

    wygląda ładnie muszę zrobić i spróbować bo przepis ciekawy