Krokiety z tuńczykiem

Przepis znaleziony w Hiszpanii. Zajadałam się podobnymi pysznościami na andaluzyjskim południu w tym krokietami z szynką serrano z beszamelem i ogonem byka z ziemniakami. Ja przyrządziłam krokiety z ziemniakami i tuńczykiem. P Y CH O T A.Uprzedzam uczciwie, że obtoczone są w bułce tartej, ale spokojnie można spróbować z kaszką kukurydzianą.
Optymalna temperatura do smażenia to 180 stopni, pod koniec możesz zwiększyć temperaturę, aby krokiety były chrupiące z zewnątrz.

Polecam zaangażowanie osoby do formowania krokietów, bo to jedyne czasochłonne zajęcie, a we dwójkę robi się je błyskawicznie.

Składniki,
20-30 krokietów, w zależności od wielkości, czas przygotowania: 40 min:

  • około 8 sztuk średniej i małej wielkości ziemniaków,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki mleka,
  • łyżka masła,
  • 4 żółtka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta lub kaszka kukurydziana do obtoczenia,
  • 1/4 oleju do smażenia np. z pestek winogron.

Składniki na aioli:

  • 1 żółtko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
  • pół płaskiej łyżeczki soli,
  • 1/2-3/4 szklanki oliwy z oliwek.

krokiety z tuńczykiem

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, gotuj przez około 20 minut, tak aby były bardzo miękkie,
  2. W międzyczasie na naoliwioną patelnię zetrzyj na dużych oczkach cebulę, smaż do zarumienienia, po 5 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ciągle mieszając smaż jeszcze około 5 minut,
  3. Do ugotowanych ziemniaków dodaj mleko, masło i za pomocą praski czy widelca przygotuj puree,
  4. Do puree dodaj cebulkę z czosnkiem, 1 żółtko, natkę pietruszki, odsączone z wody 2 puszki tuńczyka i dobrze wymieszaj, posól i pokaźnie popierz najlepiej świeżo zmielonym pieprzem,
  5. Na głęboki talerz rozbij 3 żółtka, wymieszaj ze sobą, na kolejny wysyp bułkę tartą lub kaszkę kukurydzianą,
  6. Formuj z masy małe krokiety i kolejno maczaj w żółtku i bułce tartej lub kaszce,
  7. Smaż krokiety około 5 minut z każdej stron na rozgrzanej patelni,
  8. Podaj ciepłe z przygotowanym sosem aioli.

Przygotowanie aioli:

  1. Wymieszaj żółtko, sok z cytryny, musztardę, czosnek i sól.
  2. Mieszając wlewaj powoli oliwę.

przepis na sos zaczerpnięty z książki „4 -godzinny mistrz kuchni” T.Perriss