Krokiety z bobem i boczkiem

Dziś przedstawiam mój udany eksperyment z bobem i boczkiem! We wszystkich barach w Hiszpanii znajdziesz najróżniejsze krokiety: z szynką, kurczakiem, dorszem lub z serem, najczęściej w połączeniu z ziemniakami. A ja wykorzystałam sezon na bób!

Niegdyś uważałam bób za szalenie nudne i mdłe warzywo. Teraz odkrywam jego smak na nowo. Poniższa kombinacja z boczkiem w połączeniu z cytrynowym sosem aioli daje wyśmienity wyrazisty smak. Do tego delikatna konsystencja puree z bobu przyjemnie wypełnia podniebienie. Spróbuj! Pysznie się zaskoczysz!

Składniki,
20-30 krokietów, w zależności od wielkości, czas przygotowania: 40 min:

  • około 250 g. ugotowanego bobu,
  • 200 g. wędzonego, surowego boczku,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki poszatkowanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki mleka,
  • łyżka masła,
  • 4 żółtka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta lub kaszka kukurydziana do obtoczenia,
  • 1/4 oleju do smażenia np. z pestek winogron.

Składniki na aioli:

  • 1 żółtko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
  • pół płaskiej łyżeczki soli,
  • 1/2-3/4 szklanki oliwy z oliwek.

krokiety_healthy_platePrzygotowanie:

  1. Ugotowany bób obierz ze skórki, dodaj mleko, masło i za pomocą praski czy widelca przygotuj puree.
  2. Odkrój skórę od boczku, pokrój go na kawałeczki i smaż na nagrzanej patelni.
  3. Jak tłuszcz z boczku zacznie się topić dodaj startą na dużych oczkach cebulę, smaż do zarumienienia, po 5 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ciągle mieszając smaż jeszcze około 5 minut.
  4. Do puree dodaj składniki z patelni, 1 żółtko, poszatkowaną natkę pietruszki, dobrze wymieszaj, posól i pokaźnie popierz najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Na głęboki talerz rozbij 3 żółtka, wymieszaj ze sobą, na kolejny wysyp bułkę tartą lub kaszkę kukurydzianą,
  6. Formuj z masy małe krokiety i kolejno maczaj w żółtku i bułce tartej lub kaszce,
  7. Smaż krokiety około 5 minut z każdej stron na rozgrzanej patelni,
  8. Podaj ciepłe z przygotowanym sosem aioli.

Przygotowanie aioli:

  1. Wymieszaj żółtko, sok z cytryny, musztardę, czosnek i sól.
  2. Mieszając wlewaj powoli oliwę.

A gdybyście mieli ochotę na dalsze eksperymenty z krokietami tu znajdziecie przepis z wykorzystaniem ziemniaków i tuńczyka.