Krewetki z limonką i curry

Tym razem wariacja Indonezyjska z limonką i curry.
Na zdjęciu znajdziecie cechy hiszpańskie dania, ponieważ podałam z oliwkami i hiszpańską sherry, ale równie dobrze (a może nawet lepiej) do poniższych krewetek pasują ogórki z tego przepisu.

i oczywiście obowiązkowo świeży chleb do maczania w przepysznym sosie!

krewetki_z_limonka_i_curry_healthyplate_2

Niebo w gębie. Cieknie mi ślinka na samo wspomnienie o tym daniu.

Składniki,
dla 1 osoby, czas przygotowania 10 min.+ 10 min. obranie krewetek jeśli posiadasz surowe:

  • 12 surowych lub ugotowanych krewetek,
  • pół cebuli,
  • łyżeczka curry,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 czubata łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • połowa czerwonej papryczki chili,
  • pół limonki,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Krewetki pozbawić pancerzy i oczyścić,
  2. Wymieszać ocet winny z curry i sosem sojowym,
  3. Pokroić w kosteczkę cebulę,
  4. Na rozgrzaną, naoliwioną patelnię/ lub cazuelę wrzucić krewetki, cebulę, imbir i chili, dodać sos,
  5. Dusić około 5 minut (pamiętaj tylko chwilę, aby krewetki były chrupiące, nie gumiaste),
  6. Na koniec wlać sok z limonki.

 

  • takich jeszcze nie jadłam, a z limonką i curry brzmi nieźle 🙂 pozdrawiam

    • HealthyPlate

      to koniecznie spróbuj! naprawdę niezłe, myślę, że się nie zawiedziesz! 🙂