Krewetki tygrysie

W końcu kupiłam krewety tygrysie, jedne z moich ulubionych to surowe, z główkami, zamrożone w lekkiej glazurze, dzięki czemu miałam możliwość sprawdzenia w jakim są stanie!
Do tego zakupiłam cazuelę. Jest to gliniane naczynie świetnie rozprowadzające i trzymające ciepło. Używane głównie w krajach Ameryki Południowej i Hiszpanii. W Polsce również można je dostać.

Chętnym napiszę gdzie zakupiłam swoją wyprodukowaną w Hiszpanii.

Najwięcej zabawy jest z przygotowaniem krewetek. Nie jest to trudne, ale 15 -20 minut zajmuje, w zależności od tego ile sztuk krewetek przyrządzasz. Na youtube jest sporo dobrych filmików na ten temat.

healthyplate-krewetki_danie_gotow_2

Składniki,
dla 2 osób, przygotowanie:15 minut+15 minut przygotowanie krewetek+ rozmrożenie mięsa:

  • 20 sztuk krewetek Black Tiger surowych z głowami,
  • 50 ml białego wina,
  • 2 większe ząbki czosnku,
  • pół sporej cebuli, lub jedna mała,
  • natka pietruszki,
  • jedna ostra papryczka,
  • łyżka cytryny, sól, pieprz,
  • duża łyżka masła.

healthyplate-krewetki
Przygotowanie:

  1. Rozmroź krewetki, oczyść. Nie wyrzucaj głów i pancerzy! Przydadzą się do zupy (przepis na zupę wkrótce),
  2. Wstaw na ogień cazuelę/ lub patelnię, posmaruj ją masłem,
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pokrojoną w kostkę ostrą papryczkę,
  4. Smaż, aż cebula się zarumieni, mieszaj, aby nic się nie przypaliło,
  5. Włóż pojedynczo krewetki do cazueli, nie wrzucaj jedną na drugą,
  6. Smaż około 2 minuty, aż zauważysz, że zaczynają zmieniać kolor. Wtedy przełóż je na druga stronę, posól, lekko popieprz, dodaj wino, sok z cytryny,
  7. Podkręć trochę ogień, po minucie zmniejsz,
  8. Krewetki smaż krótko, około 5 minut z dwóch stron, powinny być chrupiące,
  9. Gorące danie posyp posiekaną drobno natką pietruszki.

Podaj krewetki z ciepłymi grzankami, które można maczać w sosie z patelni. Do tego obowiązkowo kieliszek dobrego wina. Wspaniałe!