Hummus w trzech odsłonach

Dziś jestem na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej. Przygotowałam hummus w trzech wariantach z rozgrzewającymi przyprawami. Niezwykle banalny w przygotowaniu.

Dobry na imprezy. Z ciepłą pitą idealny na dzisiejszy mecz Polska – Szkocja!
Ciekawe, który wam najbardziej przypadnie do gustu.

healthyplate-hummus02Składniki,
dla 3-4 osób, czas przygotowania: 15 minut + 1 noc namoczenie ciecierzycy i 1godz. gotowanie ziaren:

  • 400 g. ciecierzycy suszonej,
  • 4 łyżki tahini (pasty sezamowej),
  • 2 -3 cytryny,
  • sól, pieprz, papryka ostra,
  • curry i kurkuma,
  • kminek, majeranek
  • chlebki pita, tortilla

Przygotowanie hummus podstawowy:

  1. Przepłucz ciecierzycę, usuń wszelkie zanieczyszczenia, wsyp do miski, zalej wodą aby przykryć całą i pozostaw do namoczenia na noc,
  2. Odcedź, wsyp do garnka, zalej wodą aby przykryć ziarna i doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut,
  3. Zmniejsz płomień i gotuj przez około 50 minut, aż ciecierzyca będzie miękka,
  4. Odcedź ciecierzycę i zachowaj wywar,
  5. Dodaj czosnek i zblenduj ziarna. Dodaj sok z 2-3 cytryn, sól, tahini i około 8 łyżek wywaru,
  6. Blenduj jeszcze przez chwilę. Pasta powinna być gęsta, ale pamiętaj, że hummus zgęstnieje jak wystygnie,
  7. Podziel hummus podstawowy na 3 części,
  8. Hummus podawaj z pitą, czerwoną papryką w proszku i oliwą z oliwek.

Hummus z curry i kurkumą

Z podzielonych wcześniej części wykorzystaj jedną część i nie żałuj curry i kurkumy. Hummus musi być wyrazisty. Ja na około 150-180g. pasty dodałam po 4 łyżeczki każdej z przypraw. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodaj wywar. Podawaj z ciepłą pitą i oliwą z oliwek.

Hummus z kminkiem i majerankiem:

Do drugiej części dodaj kminek, majeranek i pieprz. Kminek wcześniej potraktuj moździerzem. Nie żałuj kminku i majeranku tak samo jak powyżej, z pieprzem ostrożniej. Jeśli hummus jest zbyt gęsty dodaj wywar. Podaj z ciepłą pitą i oliwą z oliwek.