Hamburger z kalmarami i szparagami – wiosenny hit

Nieśmiało przyznam, że tym razem przeszłam samą siebie! Jeśli w jakiejkolwiek burgerowni zobaczycie ten przepis pamiętajcie, że to JA byłam pierwsza!Jest absolutnie fenomenalny kalmary w tempurze, cytrynowo – winny sos i szparagi = mistrzostwo świata!

Wpadłam na ten przepis mimochodem tęskniąc za Hiszpanią (jakby jeszcze ktoś nie zauważył jestem zdeklarowaną hiszpanofilką) i za bacadillo de calamares, czyli prostym daniem – rogal + kalmary. Ja postanowiłam przerobić je na hamburgera – jako, że mój ukochany jest zdeklarowanym hamburgożercą i dodać doń sezonowe świeżutkie, soczyste i pachnące warzywa.

Tempurę można zrobić tylko na bazie mąki kukurydzianej (ale ciasto wtedy nie chce tak ładnie przykleić się do kalmarów), a w wersji dla ambitnych – samodzielnie wypiec bułkę. Leniwi (do których i ja się zaliczam) mogą udać się po świeżą bułę do sprawdzonej piekarni. Tylko błagam nie do marketu po odgrzaną mrożonkę!

Składniki,
na 2 burgery, czas przygotowania: 30 minut:

  • 2 bułki,
  • 400 g. kalmarów w krążkach,
  • 2 listki ulubionej sałaty,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2 plasterki pomidora, pół czerwonej cebuli,
  • 0,5 szklanka mąki kukurydzianej,0,5 szklanki pszennej,
  • ok. 1 szklanki bardzo zimnej gazowanej wody,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, curry w proszku,
  • 1 cała cytryna,
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,
  • 1 szklanka śmietany do sosów (użyłam 12 %)
  • olej do smażenia.

Hamburger z kalmarami i szparagami

Przygotowanie:

  1. Ciasto: do miski wlej wodę jajo i mąkę, wymieszaj tak aby otrzymać konsystencję zbliżoną do ciasta na naleśniki, posól i dodaj łyżeczkę curry, ciasto na godzinę odstaw do lodówki.
  2. Sos: Śmietanę z winem gotuj około 10 min. cały czas mieszając, następnie dodaj skórkę z całej cytryny (oczywiście skórkę pokrój na bardzo drobne kawałeczki) i przynajmniej sok z połowy cytryny, posól i popieprz do smaku,
  3. Szparagi: odłam twarde, zdrewniałe końcówki. Do zagotowanej wody włóż pionowo szparagi (tak aby nie były całe zanurzone w wodzie, końce powinny wystawać). Gotuj je dosłownie 7-10 minut, aby były al dente,
  4. Bułkę przekrój na pół i włóż do rozgrzanego piekarnika na 5 minut. Razem z bułką włóż pokrojoną w piórka naoliwioną cebulkę,
  5. Osusz dobrze kalmary, do miseczki wsyp trochę mąki pszennej. Najpierw oprósz je mąką i następnie obtocz w tempurze. Smaż na głębokim tłuszczu 2-3 minuty, odłóż na papier aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu,
  6. Na gorącą bułkę nakładaj składniki :sos, sałatę, pomidor, kalmary, cebulkę, szparagi, SMACZNEGO!
  • gina21

    doskonałe połączenie ,dużo witamin i świetnie prezentuje się na kolorowym talerzu aż ślinka cieknie mniam,mniam..

    • HealthyPlate

      oj TAK cieknie. 🙂