Dorsz w sosie pomarańczowo- miętowym

Niezwykle orzeźwiający przepis, lekki, słodko- miętowy (lub w wersji bardziej pikantnej z dodatkiem papryczki chili), z silnym świeżym i wyrazistym aromatem. Nieprzypadkowo miętę często w kuchni łączy się z cukrem, bo właśnie w takim połączeniu swój aromat rozwija najlepiej. W Polsce najbardziej popularna jest mięta pieprzowa i zielona, aczkolwiek jej gatunków na świecie jest ponad 30.
O mięcie warto pamiętać i zasadzić ją w ogródku, balkonie czy doniczce na parapecie (nie jest wybredna klimatycznie), ponieważ łagodzi dolegliwości żołądkowe, wspomaga układ trawienny, działa rozkurczająco, pomaga w udrożnieniu dróg oddechowych, uspokaja, dezynfekuje, uśmierza ból i odświeża oddech.healthyplate-dorsz_w_sosie_pomaranczowo-mietowym

Składniki,
Dla 3 osób, czas przygotowania: 30 min, przygotowanie:

  • świeży 1 filet z dorsza,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru,
  • 2 pomarańcze,
  • szklanka bulionu warzywnego, lub rosołu,
  • 30 gramów mąki kukurydzianej,
  • 3-4 gałązki świeżej mięty,
  • 1 łyżka miodu,
  • około 20 sztuk orzechów nerkowca,
  • 60 gramów zielonego groszku (ostatecznie może być konserwowy),
  • sól, pieprz,
  • pół cytryny,
  • oliwa z oliwek lub ulubiony olej,
  • opcjonalnie: 1 świeża papryczka chili.

Przygotowanie:

  1. Oczyść, osusz i pokrój wszerz na grube kawałki dorsza (na 3-4 części w zależności od wielkości filetu),
  2. Natrzyj łyżką startego imbiru dorsza, posól, popieprz, skrop cytryną i oliwą i odstaw,
  3. Wyciśnij sok z pomarańczy (cząstki pomarańczy mogą pływać), tak, żeby otrzymać około 300 ml soku,
  4. W szklance bulionu rozpuść mąkę kukurydzianą,
  5. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojony w kostkę czosnek i imbir, chwilę podsmaż i dodaj sok wraz z bulionem z mąką i wymieszaj,
  6. Mieszaj sos co chwilę, dodaj 15 -20 listków mięty, i jeśli używasz pokrojoną papryczkę chili (z nasionami jeśli ma być super ostro),
  7. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Sos będzie gotowy jeśli otrzymasz zadowalającą Cię konsystencję, czyli nie może być zbyt lejący, powinien być gęsty, w końcu ma to być sos,
  8. Posól, popieprz,
  9. Zblenduj sos,
  10. Zajmij się rybą. Możesz ją upiec, albo usmażyć, dorsz wymaga dosłownie chwili. Jeśli wybrałeś opcję pieczenia upiecz go owiniętego w folii, aby nie wysechł,
  11. Po upieczeniu/usmażeniu ryby można danie podawać. Podgrzej sos jeśli zdarzył wystygnąć,
  12. Udekoruj rybę groszkiem, orzechami i listkiem mięty.

Przepis inspirowany miesięcznikiem cocina y vino