Chutney afrykański

Sos chutney pochodzący z Indii zauroczył nie tylko Europę, zdobył także serce RPA i stąd właśnie poniższy przepis pochodzi – dokładnie z Kapsztadu (Cape Town). Jest prosty, tak jak na chutney przystało, obowiązkowo pikantny i udomowiony, czyli wrzucony do garnka z cukrem i octem – bo ten dziki pierwowzór ucierany był w moździerzu z soczystych owoców podniesionych prosto z ziemi i odurzających aromatem przypraw.

Chutney jest idealnym dodatkiem do mięs, ryb, a także do warzyw, smakuje podany na ciepło i zimno. Można go jeszcze bardziej oswoić i zamknąć w słoiku (zawekować dokładnie tak samo jak powidła).
Tym razem przepis znalazłam w książce „Podróże ze smakiem” A.  Kwiatkowskiej i T.Rudomimo, którzy zainspirowali mnie do dalszych „światowych” poszukiwań, o czym wkrótce na blogu.

Składniki,
na około 5 – 300 gramowych słoików, czas  przygotowania 15 min.+1h duszenie:

  • 1,2 kg. dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 kg. śliwek węgierek,
  • 3 dojrzałe gruszki,
  • 2 cebule,
  • 1 papryczka chili (bądź pół jeśli jest bardzo ostra tak jak ta z uprawy mojego taty),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego, 1 – 1,5 łyżeczki goździków, 1 płaska łyżeczka soli,
  • około 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu winnego.

chutney-pomidorowo-owocowy_healthyplate_1

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz (możesz obrać ze skórki), pokrój w ćwiartki,
  2. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki – skrop octem żeby nie ściemniały,
  3. Usuń pestki z papryczki chili, pokrój w drobną kosteczkę,
  4. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę,
  5. Ziele angielskie i goździki utrzyj w moździerzu,
  6. Zagotuj w garnku ocet z cukrem, goździkami, zielem angielskim i solą,
  7. Dodaj owoce i warzywa, duś na małym ogniu około 60 minut dopóki masa nie zgęstnieje,
  8. Pod koniec duszenia dodaj zmiażdżony czosnek,
  9. Jeśli wekujesz od razu przekładaj do słoików.