suahili seafood masala

Orientalna potrawka z owoców morza

Poniższe danie jest niezwykle aromatyczne, delikatność tej potrawy przenika się z pikanterią. Zdecydowanie polecam zagłębienie się w nietuzinkowe połączenie wszystkich smaków. Owoce morza są banalnie proste w przygotowaniu (no chyba, że kupujemy nieoczyszczonego świeżego kalmara lub ośmiornicę). 

Bardzo ważne by krótko je gotować/smażyć, jeśli przesadzisz z czasem będziesz mieć na talerzu krewetkową/małżową gumę do żucia. Poniższy przepis jest zainspirowany podróżą kulinarną Makłowicza.

Składniki,
na 2 porcje, czas przygotowania: około 20 min.:

  • 400 g owoców morza (najlepiej mieszanka różnych: kalmary, krewetki, mule, ośmiornica, może też być tuńczyk),
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 6 ziaren kardamonu,
  • szczypta grubo tłuczonego czarnego pieprzu,
  • 1 laska cynamonu,
  • 15 ziaren kminu rzymskiego,
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masali,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 1 świeża papryczka chili,
  • 1 pomidor,
  • 1 papryka,
  • odrobinę mleka kokosowego ,
  • sól,
  • 2 limonki.

produkty orientalna potrawka z owocami morza

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, dolej posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją.
  2. Dodaj ziarna kardamonu, pieprzu, cynamon (wrzuć całą laskę na patelnię, bez wyjmowania ziarenek), kmin i garam masalę.
  3. Chwilę praż, mieszając i dodaj posiekany czosnek i starty imbir.
  4. Po chwili dołóż oczyszczone krewetki, pokrojone w kostkę kalmary oraz tuńczyka (w zależności jakie owoce morza wybrałeś/wybrałaś) i pokrojoną na drobno papryczkę chili, dołóż pokrojone w kostkę pomidory. Całość podlej mleczkiem kokosowym, gotuj ok. 10 min., dodając pod koniec wyciśnięty sok z limonek.
    Tylko UWAGA z pomidora puści sok, więc mleczka nie należy dodać dużo, aby nie wyszła zamiast sosu zupa.
  5. Podaj z ryżem, ja podałam z jaśminowym ugotowanym w mleczku kokosowym.