Bób w pomidorach z szynką jamón serrano

O tej porze roku nie sposób przejść obojętnie obok bobu. Zresztą nawet nie można! Trzeba go jeść dopóki jeszcze młody. Starość negatywnie wpływa na jego smak.
Lubię połączenie bobu z mięsem – bardzo dobrze komponuje się on  z boczkiem i z surową, podsuszoną szynką.
W poniższym przepisie łączę go z hiszpańską szynką jamón serrano i pomidorami. Danie proste i niezwykle aromatyczne. Palce lizać!

Składniki:
dla 2óch osób, czas przygotowania 30 min.:

  • pół dużej cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g. (opakowanie) pokrojonej w kostkę hiszpańskiej szynki jamón serrano,
  • 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
  • 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę,
  • ok. 4 gałązki tymianku i garść liści mięty,
  • ok 200 ml. bulionu warzywnego,
  • 300 g. bobu._MG_5444

Przygotowanie:
potrzebujesz głęboką patelnię i mały garnek:

  1. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i zeszklij cebulę mieszając co chwilę.
  2. Dodaj jamón serrano i czosnek, pamiętaj o mieszaniu,
  3. Po minucie (pilnując, aby żaden ze składników na patelni się nie przypalił) dodaj pomidory i bulion,
  4. Następnie dodaj tymianek i miętę (zostaw po gałązce do dekoracji),
  5. Gotuj wszystko 10 minut na średnim ogniu, aż sos się zredukuje,
  6. Do garnka wypełnionego wodą włóż umyty bób i gotuj do 5 min, obierz go ze skórki,
  7. Posól i popieprz potrawę,
  8. Danie możesz serwować na dwa sposoby – wymieszać bób ze składnikami na patelni, lub wyłożyć na talerz najpierw bób i następnie polać go pozostałymi składnikami,
  9. Przed podaniem udekoruj danie tymiankiem i miętą.