Napój z rabarbaru z wanilią i winem

Nie będę oryginalna jak napiszę, że wszystkim nam kojarzy się z dzieciństwem. A może ktoś ma inne skojarzenia niż rabarbar maczany w cukrze, albo kompot z rabarbaru? Poniżej przepis na wielce orzeźwiający napój z rabarbaru z dodatkiem wina i wanilii. Jest po prostu rewelacyjny!

Rabarbar zawiera dużo kwasu szczawiowego, a ten do najzdrowszych nie należy. Ale ile trzeba zjeść rabarbaru, żeby faktycznie wpłynął negatywnie na nasze kości nie wiem, chodź stawiam, że sporo. W każdym razie dla tych którzy nie chcą ryzykować proponuję piec lub gotować rabarbar. Podobno pod wpływem wysokiej temperatury uwalniają się związki chroniące przed rozwojem komórek rakowych. Dodatkowo rabarbar wpływa dobrze na wpływające na wygląd skóry, zawiera witaminy A, C i E i składniki mineralne między innymi magnez i potas.

Składniki,
na garnek napoju, 30-40 min:

  • około 300 gramów rabarbaru,
  • laska wanilii,
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 600 ml wody,
  • ulubiony słód – ja użyłam 2 łyżki miodu (ilość zależy od tolerancji na kwaśny smak)

Przygotowanie:

  1. Umyj rabarbar, pokrój na kawałki (około 5 cm.),
  2. Do zagotowanej wody wrzucić rabarbar, miód i laskę wanilii wcześniej przeciętą wzdłuż, aby uwolnić ziarna,
  3. Na wolnym ogniu gotuj około 10-15 minut, następnie dodaj dwie szklanki białego wina i gotuj przez następne 15-20 minut na wolnym ogniu,
  4. Przecedź napój przez sitko dogniatając rabarbar, aby jak najwięcej soku znalazło się w napoju,
  5. następnie możesz jeszcze dosłodzić. Ja uwielbiam kwaśny smak więc nie szalałam z miodem, ale dosłódź według uznania,

Smakuje znakomicie schłodzone z lodem i z plastrem pomarańczy Prawda?