healthyplate-horchata

Migdałowy napój Horchata

W Hiszpanii bardzo często spotykany napój orzeźwiający. Doskonałe gasi pragnienie i bardzo dobrze sprawdza się podawany do ostrych potraw. Możesz również zastąpić mleko krowie do płatków śniadaniowych.

Będąc w Hiszpanii nie polecam horchaty z kartonu. Nie smakuje najlepiej.

Składniki,
na 4 (250 ml.) szklanki, czas przygotowania: 10 minut + odstawienie migdałów na noc:

  • 200 gramów migdałów całych, najlepiej łuskanych bez skórki,
  • litr wody źródlanej (może być z kranu dla tych, którzy mają dobrą),
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 kawałki kory cynamonowca.

Przygotowanie:

  1. Migdały sparz w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Jeśli jesteś sprytniejszy i sprytniejsza i kupiłeś/aś już obrane tylko sparz, żeby łatwiej było blendować.
  2. Następnie zblenduj na gładką masę, dodaj 2 łyżki wody i dalej blenduj.
  3. Dodaj resztę wody, wymieszaj i odstaw na noc.
  4. Następnego dnia dodaj cukier, cynamon i zagotowuj.
  5. Przecedź napój przez sitko w celu pozbycia się cząstek migdałów.
  6. Przed podaniem horchaty wyjmij cynamon. Napój podaj schłodzony z lodem najlepiej z czymś słodkim lub do ostrej potrawy.