Kisiel z owoców leśnych

Tym, którzy chcą sobie przypomnieć smak lata polecam poniższy przepis na domowy kisiel. O wiele zdrowszy od kupnego, bez zbędnych barwników i aromatów i z mniejszą ilością cukru.

Składniki,
na 3 porcje, czas przygotowania :10 minut:

  1. 200-250 gramów mrożonych owoców (mieszanka owoców leśnych),
  2. 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  3. 2, 5 szklanki wody.

Przygotowanie:

  1. Zamrożone owoce wrzuć do garnka, dodaj 2 szklanki zimnej wody i zagotuj,
  2. W pół szklance wody rozpuść mąkę ziemniaczaną,
  3. Do mąki dodaj 1 łyżkę z zagotowanego kompotu i wymieszaj,
  4. Miksturę mączną wlej do garnka i mieszaj do uzyskania pożądanej gęstości,
  5. Dodaj 2-3 łyżki miodu,
  6. Gdyby kisiel nie był wystarczająco gęsty w około 2 łyżkach wody rozpuść łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodaj do kisielu, wymieszaj i powtórz czynność, aż do uzyskania optymalnej konsystencji.