Kulinarny Madryt cz. I Turrón – zachwyć się migdałami

Czy wyobrażając sobie kulinarną Hiszpanię widzimy znakomite ciasta, marcepany i nugaty? Myśląc o Półwyspie Iberyjskim ślina cieknie nam na myśl raczej o znakomitych szynkach, kiełbasach, mięsach czy owocach morza. Jednak chcąc poznać i lepiej zrozumieć jej kulinarną kulturę należy skosztować jej słodkiej części.

Migdały są wszędzie

Hiszpanie z migdałami związani są od wieków. Drzewa migdałowe kultywowane są w Hiszpanii prawdopodobnie od czasów greckich, czyli od około VI w. p.n.e. Ich rozkwit i popularność  w kuchni wiąże się jednak z przybyciem Maurów w VIII w. n. e, którzy to przywieźli na Półwysep Iberyjski nową ich odmianę. W związku z tym nie dziwi więc fakt, że migdały pełnią ważną funkcję w hiszpańskiej kuchni – od sosów, zagęszczaczy do zup (w formie mąki z migdałów), przez chłodniki (ajo blanco), napoje (słynna horchata), tapasy solone i prażone, aż po słodkie wypieki.

turrón duro_healthy_plate

Turrón de Alicante, turrón duro

Turrony

Turrón pochodzi z Alicante, a jego składniki są bardzo proste: migdały, cukier, miód, białka jajek, orzechy laskowe i oblaty. Przy tej prostocie tak ważne jest, aby wszystkie składniki były wysokiej jakości oraz aby migdałów było jak najwięcej.

Turrón to rodzaj nugatu, występuje zarówno w wersji bardzo twardej, na której można sobie połamać zęby, jak i w miękkiej, migdałowo-kremowej. Powyżej na zdjęciu, mój ulubiony – Turrón de Alicante (możesz spotkać się też z nazwą turrón duro, czyli twardy) – dla odważnych z mocnymi zębami. Tak, dobrze widzisz na zdjęciu – tę wersję przykrywa się opłatkiem. Drugim najpopularniejszym rodzajem jest Turrón de Jijona – nugat miękki i lekko ciągnący, w tym wydaniu migdały już nie są w całości, zostały utarte na pastę, która obłędnie wypełnia usta pełnym, orzechowo-słodkim smakiem.

Obecnie Hiszpanie traktują je jako deser podawany w okresie Bożego Narodzenia, ale nugaty można dostać w cukierniach przez cały rok.

Najlepsze turróny w Hiszpanii znajdziesz… w Madrycie

W Madrycie można skosztować nugatów równie dobrych jak w miejscu ich pochodzenia, a to za sprawą Casa Mira – cukierni prowadzonej od 1842 roku, pierwszej w Madrycie która zaczęła produkcję turronów w stolicy Hiszpanii. Założyciel cukierni Luis Mira pochodził z Jijony w prowinicji Alicante, miasta w którym „urodził się” turrón. W wieku 21 lat postanowił spróbować szczęścia w Madrycie. Porzucił rodzinną Jijonę i przyjechał do stolicy z wozem ciągniętym przez 2 osły, wypełnionym po brzegi nugatem. Legenda głosi, że były tak smaczne, że musiał wracać się aż 4 razy zanim dojechał do Albacete, które jest w połowie drogi do Madrytu.
Obecnie gwarantem jakości są składniki sprowadzane z oryginalnych miejsc pochodzenia, a także ręczna, rzemieślnicza produkcja.

Casa Mira* przedstawia się jako cukiernia oferująca najlepsze turrony w Hiszpanii.  Po spróbowaniu wielu nugatów z przeróżnych miejsc, mogę śmiało powiedzieć że nie jest to pokerowy blef i gorąco zachęcam do spróbowania ich wyrobów. Ceny są wysokie, ale warto pozwolić sobie na odrobinę luksusu.

*Casa Mira – carrera de S. Jerónimo 30, blisko Puerta del Sol.

turrón de jijona_healhy plate

turrón de Jijona