Sernik uzależniający

Umieszczam bonusowy przepis mojej mamy.  Zrobiony przez nią samą, uwielbiany przez każdego kto przekroczy próg domu moich rodziców i zostanie poczęstowany wypiekiem.

Nie ma osoby, która by nie uzależniła się od ciasta zrobionego według poniższego przepisu.

Nawet moja 2 letnia siostrzenica dopomina się o kawałek serniczka i jak babci zdarzy się zapomnieć, nie ma zmiłuj, we dwie muszą iść do kuchni i upiec sztandarowy wypiek w naszym rodzinnym domu.

sernik_mamy_healthyplate_2

Składniki,
na dużą blachę do pieczenia (38x27cm.), czas przygotowania: pieczenie 60 min. + przygotowanie 15 min.:

  • 1,2 – 1,5 kg. sera śmietankowego do sernika,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 żółtek i 6 białek,
  • 1 szklanka oliwy,
  • 1/2 szklanki mleka,
  •  1,5 opakowania budyniu śmietankowy lub waniliowy,
  • paczka wiórek kokosowych.

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • 1/4 kostki masła.

Przygotowanie:

  1. Składniki na kruszonkę wymieszaj na sypkie ciasto,
  2. Żółtka ubij z 1,2 szk. cukru na kogiel mogiel,
  3. Dodaj ser i miksując dodaj mleko, następnie budyń i na koniec oliwę,
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp kruszonkę, na nią wlej miksturę,
  5. Sernik piecz w 180 stopniach przez 60 minut, jeśli zbyt się przypieka obniż temperaturę do 160 stopni,
  6. Ubij pianę z białek na sztywno, na koniec dodaj 1/2 szkl. cukru oraz 1 paczkę wiórek kokosowych,
  7. 10-15 minut przed wyjęciem sernika wylej ubitą pianę kokosową i zapiecz ją.

 

  • gin

    Mmm, wygląda cudownie 🙂

    • HealthyPlate

      od samego patrzenia można się uzależnić 😉