healthyplate-muffinki_czekoladowe

Muffiny mocno czekoladowe

Coś dla wielbicieli muffinek i miłośników czekolady. Przepis jest super czekoladowy i przepyszny.
W najbliższym czasie pojawi się również przepis zdrowszy, na bazie mąki pełnoziarnistej, ale póki co prezentuję z mąką pszenną.  Jeśli nie posiadasz formy do ciastek, wystarczy, że zaopatrzysz się w 24 papiloty. Wtedy ciasto włóż w podwójne papilotki, dzięki temu nie rozwalą się podczas pieczenia.

Składniki,
na 12 muffinek, czas przygotowania i pieczenia: około 40-50 min.:

  • 2 szklanki mąki,
  • około 0,5 szklanki cukru trzcinowego, zależy od prywatnych preferencji,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady min. 70%,
  • pół tabliczki białej czekolady,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 szklanka maślanki lub mleka,
  • 2 garście migdałów blanszowanych białych (mogą być płatki),
  • 2 garście orzechów włoskich,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1 jajko.

 

healthyplate-muffinki_czekoladowe

Przygotowanie:

  1. Do miski dodaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj.
  2. Dodaj olej, maślankę i  mieszaj łyżką (nie używaj miksera). Ciasto powinno być dosyć gęste, nie może być lejące. Konsystencja powinna być taka, aby trudno było je zdjąć z łyżki.
  3. Następnie weź drugą miseczkę i połowę składników przełóż do niej.
  4. Gorzką czekoladę pokrój na dość duże nierówne kawałki i połowę porcji włóż do jednej miski. Dodaj cynamon oraz rozdrobnione orzechy włoskie (również nie miażdż zbyt drobno). Białą czekoladę pokrój na dość duże nierówne kawałki i połowę porcji włóż do drugiej miski. Dodaj pokruszone migdały.
  5. Do wyłożonej papilotami formy na muffiny włóż ciasto pamiętając która część jest z białą czekoladą, a która z ciemną (około jedną sporą łyżkę do każdej z papilotek).
  6. Pozostałą skruszoną gorzką czekoladę i białą czekoladę włóż na wierzch (na połowę muffinów z orzechami i gorzką czekoladą kładziemy gorzką, a na połowę z migdałami i białą czekoladą kładziemy białą)  i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut.
  7. Zdobienie: Muffinki z białą czekoladą możesz udekorować migdałami, lukrem oraz posypką z perełek do kupienia w większym sklepie. Muffinki z gorzką czekoladową możesz polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i również posypać perełkami lub kolorowym cukrem.
  • gina21

    muffiny czekoladowe polecam ,rzeczywiście pyszne ,jadłam w Święta przepis sprawdzony