ciasto śliwkowe

Przepis babciny, aż żałuję, że nie sfotografowałam leciwego papieru, na którym był zapisany (postaram się pamiętać następnym razem). Przepis jest bardzo prosty zrobiony na bazie kruchego ciasta. Aż żal nie wykorzystać sezonu na śliwki i nie zrobić niniejszego przepisu.

Składniki,
na dużą blachę, czas przygotowania: 1h:

  • 3 szklanki mąki (w zależności od wielkości formy),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka 18% śmietany,
  • ¾ kostki masła,
  • 1 kg śliwek węgierek, lub innych od których łatwo odchodzą pestki,
  • 0,5-1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kaszy manny.

ciasto_sliwkowe_healthy_plate_22Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem, połączyć z jajkami z cukrem, sodą i śmietaną. Zagnieść dosyć szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny,
  2. W międzyczasie umyć i osuszyć śliwki, wydrylować, przeciąć na pół,
  3. Podzielić ciasto na połowę,
  4. Połowę ciasta ułożyć na blasze,
  5. Posypać ciasto kaszą manną,
  6. Ułożyć gęsto śliwki,
  7. Pozostałą częścią ciasta startą na grubych oczkach (lub pokruszoną palcami przykrywamy śliwki,
  8. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.

Śliwka - robaczywka!

  • gin

    Mmm, Babcine są najlepsze 🙂

    • HealthyPlate

      zgadzam się, to nie tylko smak, ale także wspomnienia.

  • gina21

    upiekłam to ciasto śliwkowe ,pyszne nie można się oprzeć na jednym kawałku szybko zniknęło

    • HealthyPlate

      super 🙂